No...No...No Puting.....

Hai everybody.....bersua kita kembali..... n3 kali ni aku nak story skit tentang anak dara aku ni... Anak dara aku yg sorang ni umurnya 3 tahun 10 bln... dia ni merupakan penghisap puting (kosong) yg tegar...smpai sekarang ta boleh nak buang tabiatnya tu...macam2 dah aku buat, aku letak jadam (warna hitam, yg pahit tu),dia tetap hisap gak...ada sekali tu aku letak sirap, dgn harapan dia takut la warna merah tu. Mula2 mmg dia takut,tak sampai 15 minit aku tengok kat mulut dia merah2. rupa2nya dia dh hisap balik puting tu (kakak...kakak...). sejak dia masuk Taska, waktu sekolah dia tak hisap,coz cikgu marah...tp bila balik jer umah,macam orang ketagih mencari putingnya.....

Semalam, aku cari la idea cmner nak bg dia berhenti hisap puting tu.... First, aku ambik puting dr mulut dia. aku cakap no...no...no...puting...pastu aku ckp gak nanti cikgu Ita marah...coz cikgu Ita ni kat sekolah dia terkenal dgn garangnya. kat sekolah cikgu akan kata kat dia, no...no...no..puting, sebab tu aku pun ckp kat dia mcm tu .dia terus masuk bilik sebab dia takut ngan cikgu Ita... aku pun ambik riben, ambik 3 puting (ada 4 semuanya),aku ikat then aku gantung kat kipas rumah aku...1 lg puting aku simpan (spare).kot2 dia mengamuk sakan ker....susah pulak aku nanti... kadang2 dia mintak jugak tp aku cakap cikgu Ita tak bagi.. kadang2 dia ckp sendiri, no...no...no puting....gelak aku sorang2....

Bila petang ,dia baring betul2  bawah kipas tu....terus dia pandang kipas...tp dia senyap jer pastu pandang tempat lain...tp mulut dia tak diam cerita itu ini..... pastu dia tengok lg puting dia kat kipas tu... dah lama tu baru dia cakap, "bu...puting....no...no....no...". ha!, aku terus cakap cikgu Ita marah...dia diam jer lah....dia  dok cakap, no...no... no puting sampailah ke malam.....waktu siang aku dh berjaya menghalang dia dr hisap puting...yg aku risau nya ,time nak tidor nanti cmner ek...bila dia nak tido ,dia mengamu nak puting...ayah dia suruh aku bg jer..aku cakap mana boleh...aku pujuk dia masuk bilik then aku peluk dia...Kakak merayu nak puting, aku cakap cikgu Ita marah...dia pejamkan mata...tiba2 aku dengar dia menyanyi lagu abc, kira 123 sampai 10. pastu dia baca doa makan,doa tidor.....dan akhirnya terus dia tetido.... Alhamdulillah aku berjaya..tp aku dah ready puting takut tengah2 malam dia minta..kesian pulak tgk dia. lagipun kalau tak bg, dia mengamuk lagi teruk..silap2 my hero pun bangun sekali, lg kacau jadinya...

Seperti yg dijangka tgh2 mlm dia mintak. so, aku pun bagilah...pukul 5.30 pg td, puting dah tak der kat mulut dia, aku ambik dan terus simpan.... My hubby ckp time dia bangun pukul 6.30 pg dia bangun terus cakap, "no...no...no...puting...lega Alhamdulillah, dia tak mengamuk... I hope dia terus akan dapat melupakan putingnya....

My heroin pun dah tak pakai pampers lg. waktu siang la, malam still pakai lg..bila nak terkucil dia akan cakap ngan aku or kalau dah tak sempat dia terus go to toilet.... Alhamdulillah kakak, ibu bersyukur sangat2 coz dah nampak perubahan kakak. ibu ngan ayah tak kan putus asa membimbing kakak dan akan berusaha yg terbaik untuk kakak dan adik.... Ayah, Ibu ,Adik love u very much......mmmuuahhhhh!!!



p/s: bedebar-debar lak nak tunggu petang ni...cmner lak reaksi my heroin.....





Previous
Next Post »

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment