"chicken pox"

hai...lama gak rasanya tak berblog....huhu..
busy ker? nak kata busy tak la busy mana pun..
tambah pulak baru2 ni kesayangan hamba  Azzalea Nur Batrisya kena chiken pox (pelentung) la pulak..
so tu yg takder masa nak berblog.
setiap masa dan waktu dia suruh peluk jer...betul la org kata, drpd budak yg kena baik kita yg dah tua ni...
tapi ada sesetengah pendapat kata, biar time kecik2 ni kena drpd dh tua. bila time kecik, parut senang nak hilang...bila org tua yg kena parut dah jd kekal, payah nak hilang...lg satu, kalau teruk sangat bleh sampai bawa maut...(dlm hati: takutnya sebab aku belum kena lg).
kesian dan pilu hati ibu melihat anak dara kesayangan menahan kesakitan...sekejap2 dia kata,"ibu...sakit.."
sambil memeluk anaknya, mengalir jugak air mata si ibu ni..(dlm hati: mengapa tidak aku shj yg dijangkiti...Ya Allah, Engkau berilah kesabaran kepada aku dan suami dlm menghadapi ujian drpd Mu....)

Isnin lepas, me bawa kakak ke klinik...kat sana jumpa kawan kakak dgn bapanya baru lepas jumpa doktor. cikgu taska call suruh ambik anaknya bw gi klinik mungkin kena chicken pox jugak.
rupa2nya dlm 25 org kat taska tu hanya tinggal 10 org jer yg tak dijangkiti......budak pembawa virus tu merupakan anak cikgu.ayah dia hantar taska semula coz doktor kata dh sihat.rupanya masih belum sihat sepenuhnya .tu yg menjangkiti budak2 lain....



gambar atas  first day kakak dijangkiti pelentong.gambar bwh hari ketiga.time ni kakak still nak pakai baju lg



ni hari ke empat dan seterusnya.kakak dah tak nak pakai baju..maybe dia dah mula rasa sakit..



time ni la yg pilu sangat hati ibu....badan kakak lemah sangat...


hari ahad lepas, me tengok ada bintik2 merah kat dahi Adam...apa lg ,menitislah air mata ibu ni.sampaikan Adam menangis takut tengok ibu menangis.kakak pulak peluk ibu kuat2.confirm  dia ckp dlm hati kenapa dgn ibu aku ni...mana ibu tak nangis, kalau Adam dijangkiti siapa pulak yg nak menjaga nya... ibu dh banyak hari cuti..tp kalau anak kita sakit, hati ni tak boleh nak biarkan orang lain yg jaga.....

org kata demam pelentung ni ambik masa 2 weeks untuk sembuh...Alhamdulillah, kakak sembuh lebih awal...yesterday kakak dah back to school.. ayah tak payah cuti lama2.... Alhamdulillah jugak, Adam tak dijangkiti 'chicken pop'. lega hati...bersyukur sangat2 pd Mu Ya Allah....



Notabukulali : simpanlah cuti anda utk digunakan di saat kecemasan......








Previous
Next Post »

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment