Khas utk parent and parent to be - Otak Kanan

Sebenarnya otak sebelah kanan kita lebih efektif  dr otak sebelah kiri tetapi kena practise lah penggunaannya. so ada beberapa teknik atau cara yg boleh kita practise kan kat anak2 kita..... teknik ni dilakukan oleh jepun bagaimana melatih anak2 berfikir menggunakan otak sebelah kanan.

1)    Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat dia sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang  dia, dia budak baik, dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb. Sbb during tidur2 ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri dah tidur da, tapi kena buat seikhlas
hati...kalau tengah marah,tak jadi. kalau anak tu dah tidur,
ramas-ramas jari atau tangan dia, macam picitlah supaya dia kembali berada 
dalam tidur2 ayam. kalau anak yg jenis susah nk bangun pg,cakap hari-hari kat dia, 
dia budak baik, dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun 
awal....


2)   Start guna cards untuk ajar anak...buat card banyak2 dan tunjuk pd mereka cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e, insyaAllah cepat dia dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau cepat-cepat otak kanan dia bekerja keras untuk tangkap apa benda yang kita tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb.

3)   Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak kita
main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas, origami dsb.
memang la kita yang kene mengemas tapi tak pe....satu lagi cuba kita lukis gambar, contohnye rama2, tapi sebelah sahaja dan suruh anak2 sambung lukis ikut apa yg kita lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan penggunaan otak kanan....u all tau kenapa cina, dgn jepun pandai-pandai....sebab mereka makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.

4)   Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab mereka boleh simpan semuanya dalam otak kiri....kalau termarah anak2, guna balik  cara no 1 tadi, and mintak maaf kat mereka.....


5)   Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita kat anak2 dan suruh mereka sambung cerite tu, walaupun cerita tu memang lah
merapu takpa.....kita pun bukan tak biasa merapu.... 

6)   Main teka-teki ngan they all, letak satu barang dalam kotak tissue and
suruh mereka teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six sence by concentrating mereka boleh teka apa benda dlm kotak tissue tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi ingat.....semua game yg kita nak buat dgn mereka tu cuma boleh buat setengah jam sehari....tak payah lama-lama. 

Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and relaks...tak boleh buat time tengah nak masak , basuh kain , tengok tv , tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri sikitlah bila dah terror .ini semua satu cara yg Tuhan lagi Maha Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai
Alhamdulillah, tapi kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia boleh tarik balik........

Lagi satu yg boleh dikongsikan bersama......

Kaunselor UTM pun ada cakap benda yang sama dan dia ada ckp ttg perkataan jangan kat anak-anak. kalau kita banyak sangat guna perkataan jangan kat anak-anak.....itu lah yang anak akan buat.....so lepas nie kena ganti perkataan jangan tu kepada perkataan lain plak...contohnya....kakak tolong senyap...berbanding Jangan bising kakak..

Dlm Islam sendiri pun menggalakkan kita ibubapa bercakap2/berdoa dgn anak2 ketika mrk dlm proses nak tidur sbb pada ketika itulah di antara waktu2 doa dimakbulkan.

Notabukulali: marilah kita sama2 mengpractisekan pd anak2 kita,InsyaAllah...


Previous
Next Post »

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment