Tips Control Anak2 Yg Beremosi

assalamualaikum

hai...selamat berhujung minggu
minggu ni korang berjalan2 ke mana or korang duduk jer kat rumah menghabiskan masa bersama2 family
aku nak share sikit tips ni
tips ni aku pun perlu praktikkan coz my daughter pun kadang2 tak terkawal emosinya
biasalah budak2 kan....terulang pd kita camner nak control kan...


10 tips untuk menjadi ibu bapa yang lebih aman ketika berdepan dengan anak-anak yang beremosi:

1. Kita perlu sentiasa mengingatkan diri sendiri bahawa anak-anak memerlukan bimbingan dan sokongan kita untuk menangani emosi mereka.

2. Tanya diri kita, “Apa perasaan saya jika orang lain perlakukan saya sebagaimana saya perlakukan anak-anak saya? "

3. Ambil sedikit masa untuk berfikir sebelum bertindak balas.

4. Cuba untuk tidak terasa hati (atau mengambil kelakuan anak-anak secara peribadi) kerana kebiasaannya kelakuan negatif anak-anak bukanlah petanda kepada kegagalan kita dan bukan juga satu serangan kepada peribadi kita.

5. Mewujudkan persekitaran yang selamat untuk anak-anak melepaskan ledakan emosi mereka tanpa ada penghakiman (judgement) daripada kita.

6. Berikan anak-anak ruang untuk bersendirian dan bertenang (jika itu yang mereka inginkan) tetapi kita harus sentiasa bersedia (available) jika mereka memerlukan pelukan dan galakan.

7. Galakkan anak-anak untuk bercakap tentang perasaan mereka, mengakui dan menerima emosi mereka walaupun kita tidak bersetuju dengan cara mereka melepaskan perasaan ketika itu.

8. Jika kita telah terlepas cakap atau menyebut perkataan yang kasar dan tidak sopan ketika sedang marah, minta maaf daripada anak-anak secara jujur dan beri penjelasan apabila kita telah tenang.

9. Ingatlah bahawa kita mampu membuat perubahan (ke arah menangani emosi dengan cara yang lebih positif) dan mengingatkan anak-anak bahawa mereka juga boleh berubah.

10. Tanya diri sendiri, "Adakah saya bertolak ansur, menghormati dan membantu? "



sumber: FB ibubapa Cemerlang

Previous
Next Post »

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment