PETUA KERACUNAN MAKANAN

Assalamualaikum

Siapa yang pernah mengalami keracunan makanan? Seingat efa, pernah lah juga 2, 3 kali kena keracunan makanan. Tapi keracunan makanan ni selalu efa kena bila balik dari makan kenduri..hehehe.. Tapi memang tak larat sebab asyik berulang alik ke tandas dan muntah-muntah...

Petua Keracunan Makanan 
Okey lah, sakit perut akibat keracunan ni boleh berlaku pada bila-bila masa sahaja. Paling tidak selesa apabila diserang sakit perut ketika sedang nyenyak tidur di tengah malam. Tentu sahaja sukar untuk untuk kita pergi ke klinik bagi mendapatkan rawatan. Namun, sakit perut akibat keracunan makanan boleh juga dirawat menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah kita. Antaranya ialah:


# Lidah buaya 


Selain daripada kaya dengan vitamin E, jus lidah buaya dapat membantu mengeluarkan racun dari dalam badan. Racun akibat makanan ini akan dibawa keluar dari badan, kemudian bahagian yang terjangkit disembuhkan oleh jus lidah buaya.

# Delima 


Delima merah dikatakan boleh mengatasi masalah cirit-birit yang disebabkan keracunan makanan.

# Daun pudina/peppermint 


Daun yang berasa segar dan pedas ini memang sedap dimakan bersama mihun sup atau teh panas. Pepermint juga boleh menjadi ubat jangkitan perut yang disebabkan keracunan makanan.

# Lemon Semua orang seeloknya menyimpan buah lemon dalam peti sejuk masing-masing. Lemon terkenal banyak khasiatnya termasuk membunuh bakteria jahat dalam perut yang membuatkan cirit-birit.

Yogurt 


Yogurt yang berkrim juga adalah anti septik terbaik untuk perut yang dijangkiti bakteria. Masalah pencernaan dapat diselamatkan dengan bertambahnya bakteria baik yang diperoleh apabila makan yogurt.

Selamat mencuba.....
Previous
Next Post »

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment