Tip Diet Mudah Untuk Sahur

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ 
Salam Sejahtera

Hari ni hari ke 6 kita berpuasa. Sekejap je rasa. Rasanya masih belum terlambat Efa nak share sikit tentang tip diet mudah untuk sahur. sudah pastinya raya ni korang mesti nak selim melim kan. Nak pakai kebaya lah katakan semasa Aidilfitri nanti. Kat bawah ni antara tip mudah ketika sahur yang boleh kita lakukan untuk kawal berat badan. Kalau korang nak tahu lebih lanjut boleh ke SINI.



Tip Diet Mudah Ketika Sahur

# Jangan skip sahur

sahur penting untuk membekalkan tenaga dan merupakan sunnah dalam amalan berpuasa.

# Segenggam + karbo

ia merupakan sumber utama badan

# Komplex karbo

ia memberikan tenaga yang tahan lebih lama. Jadi pilih karbo yang berserat.

# Protein yang bersih

protein boleh mengenyangkan

# Elakkan garam

kerana garam boleh mempercepatkan dehydration. Oleh itu, kita hendaklah memilih makanan yang ada potassium.

# Elakkan kafein

Kafein juga boleh mempercepatkan dehydration kerana ia diuretik.

# Elakkan minuman yang bergas

ini kerana ia juga mengandungi kafein

# Jangan minum terlalu banyak air

lebih banyak anda minum, lebih cepat ia dibuang. 2-3 gelas tu dah cukup kot.




Sumber : Kevin Zahri
Previous
Next Post »

3 Coretan

Click here for Coretan
23 June, 2015 ×

Perkongsian yg bagus Efa. Kami pun dah start amalkan tips sahur ni..

Cuma rasanya tang garam tu mungkin ramai yang dah terbalik, sahur je nak yg masin2 utk naikkan selera. Ikan masin lah, telur masin lah, pekasam lah.. Harap entry2 mcm ni dapat beri kesedaran..

Reply
avatar
Efa Othman
admin
23 June, 2015 × This comment has been removed by the author.
avatar
Efa Othman
admin
23 June, 2015 ×

Tq zefa... Sebab yg masin tu lah yg menaikkan selera bersahur kan....

Reply
avatar

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment