Cencaru Sumbat Yang Sedap

Assalamualaikum dan Salam Jumaat Yang Indah

Resepi Cencaru Sumbat

Hello…..

Tengahari ni korang masak apa?
EfA biasalah hari kerjakan…makan kat kedai atau kat kantin je lah.. tapi hari ini Jumaatkan. Rehat lama sikit...So, Efa dan kawan-kawang yang seangkatan dengannya kan makan kat tempat yang best-best sikit la...hahaha. Tempat best? Tak lah best mana pun. Taluk Intan ni, stakat giant tu je lah...so, sambil nak pergi makan boleh cuci mata...

Berbalik kepada cerita asal, 2 minggu lepas, mak EfA beli ikan cencaru…mak suruh bakar…EfA pun bakar .tp bakar kosong jer dgn pemanggang ajaib….
EfA ckp kat mak, nanti EfA google macam mana nak buat sambal kelapa yg disumbat dalam perut cencaru tu….
(Kelassss kau…perempuan tak reti nak buat sambal  sumbat tu…huhuhu)
Bukan apa,sebenarnya EfA tak makan ikan…so,sebelum-sebelum ni tak pernah nak belajar dan tak pernah nak ambik tahu pun tentang ikan ni…
Tapi bila dah jadi bini orang dan mak orang so, baru lah terhegeh-hegeh nak google…hahaha

Ok…resepi ni EfA dapat dari sini
Jom kita terjah apa bahan2 dan bgmana cara nak buat………

 cencaru sumbat
Credit : mstar.com.my


Bahan-bahan Resepi Cencaru Cumbat :


5 ekor ikan cencaru (belah belakang)
1 biji kelapa
4@5 biji cili padi *
3 bawang besar *
2 ulas bawang putih*
2@ 3 batang serai*
1 inci halia
1 biji telor
2 inci kunyit hidup
Garam

Cara-Cara Membuat Resepi Cencaru Cumbat :

Siang ikan dan dibelah belakang
Bahan bertanda * dikisar dan masukkan kedalam kelapa
Masukkan juga garam
Gaul kan bersama telor
Dah siap bahan tadi, sumbatkan ajer kt belakang ikan
Boleh lah digoreng...

Jom kita cuba!!!!!


ChentaHatiSaya : Thanks to Ucu Faridah untuk resepi ini



Previous
Next Post »

6 Coretan

Click here for Coretan
beat
admin
04 September, 2015 ×

nyam2...menu hostel

Reply
avatar
PeRdU cINta
admin
04 September, 2015 ×

sedap ni...boleh cuba..

Reply
avatar
yanie yusuf
admin
04 September, 2015 ×

sedapnya.. boleh try nanti

Reply
avatar
04 September, 2015 ×

favourite niii! kihkih

Reply
avatar
zura
admin
04 September, 2015 ×

Selalu buat tak letak serai..lepas ni boleh try resepi version efa pulak lah. Tq tau!

Senang2 jemput la singgah ke teratak maya saya. nanti saya lanja milo ais tabur hehehe.

salam perkenalan..

Reply
avatar
04 September, 2015 ×

Salam singgah sini sis.... sedapnya... diana Salam singgah blogwalking dari segmen yang sama...semoga berjaya.

http://mardiahdiana.blogspot.my/2015/09/segmen-blogwalking-hari-kebangsaan-2015.html

Reply
avatar

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment