Pajeri Nenas Yang Mudah dan Sedap

Assalamualaikum dan Selamat Pagi Dunia


Resepi Pajeri Nenas Yang Mudah dan Sedap


pajeri nenas
Credit : juicycafe.blogspot.com

masak apa tu??? atau makan kat luar jer hari ni..
bagi Efa kalau hari cuti, Efa masak sendiri jer kat rumah. Kalau hari kerja tak sempat pun nak masak bagai. tapi kalau yang simple-simple tu ,InsyaAllah boleh lah.
yer lah....time cuti lah nak bagi anak suami merasa air tangan kita kan
sedap ke tak ,belakang kira. janji mereka makan masakan dari Efa...hahaha

isnin - jumaat mereka dah makan masakan dari air tangan opah-opah, makcik-makcik atau kakak-kakak kat kedaikan...
so, sabtu - ahad bagi  la merasa air tangan kita pulak...

Sebenarnya Efa nak kongsikan menu yang Efa masak weekend yang lepas iaitu  pajeri nenas special for encik husband dan anak-anak....

bahan-bahan Pajeri Nenas


1 biji nenas saiz kecil
3 sudu besar serbuk kari (jadikan paste-bancuh dgn sedikit air)
3 sudu besar kerisik
4 sudu bahan kisar (bwg merah+bwg putih+halia+halia)
udang kering (ikut suka)
santan (tak nak letak pun tak per, sebab dah ada kerisik)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang


cara-cara membuat pajeri nenas



# potong nenas ikut citarasa masing-masing, jangan terlalu nipis. kemudian panaskan kuali dan masukkan 3 sudu besar minyak masak.
# tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan kisar sehingga naik bau. kemudian masukkan pula paste serbuk kari dan udang kering tumis sehingga garing.
# selepas itu masukkan nenas dan kerisik. kemudiakan perasakan dgn sedikit garam dan gula. masak sehingga nenas layu dan kuah pajeri agak pekat. angkat dan sedia untuk dihidangkan.

 selamat mencuba....

Previous
Next Post »

1 Coretan:

Click here for Coretan
kak gojes
admin
10 July, 2016 ×

ok. ..nak cuba ni efa

Congrats bro kak gojes you got PERTAMAX...! hehehehe...
Reply
avatar

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment