Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana

Hai… Entri Efa kali ni sesuai untuk korang yang kaki travel. Bagi korang kaki travel yang memilih Bangkok sebagai destinasi percutian, di sini Efa nak bagi tau 5 perkara yang wajib korang tahu sebelum melancong ke Bangkok dan beberapa Bangkok Hotel yang boleh di check out


Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui 

Sebelum Melancong Ke Sana


Bangkok sering menjadi pilihan travelers dari seluruh pelusuk dunia. Bandar yang terkenal dengan kekayaan budaya dan adat resam, keunikan sejarah serta seni bina dan struktur binaan yang cantik. Jika dahulunya ia sebuah bandar miskin dan kolot, kini bandar ini berkembang dengan pesat bagai cendawan tumbuh selepas hujan dan menjadi salah sebuah bandar yang moden setanding dengan bandar-bandar utama dunia yang lain. Di samping terdapat banyak tempat menarik untuk dilawati, kemudahan tempat penginapan dan pengangkutan awam serta keramahan penduduk tempatan adalah antara faktor mengapa bandar ini menjadi tumpuan pelancong. Bagi anda yang baru pertama kali ingin ke sana, post ini akan membantu korang dalam membuat persiapan. Berikut adalah perkara-perkara penting yang korang kena ambil tahu:

1) Tempah hotel sebelum sampai ke sana


Even though there are so many Bangkok hotel available, korang mesti kena plan betul-betul. A place to stay adalah perkara yang paling penting sebelum korang memulakan pengembaraan ke tempat baru. Ini bukan saja dapat memudahkan urusan korang di sana nanti, malah ia juga akan menjimatkan banyak masa. Cuba bayangkan korang terpaksa menghabiskan banyak masa pusing tempat asing tanpa memahami bahasa dan direction jalan kat sana. At least kalau dah ada tempat penginapan, korang boleh terus ke sana once anda touch down di airport, stesen keretapi atau stesen bas. Di sini ada a few of the best Bangkok city hotel yang korang boleh lihat ;  

  • The awesome Asia Hotel Bangkok


Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana
Sumber : Google



Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana

Sumber : E-Biz-Travel.com



Terletak berdekatan dengan Ratchathewi Train Station. Access in and out ke sini sangat mudah. Juga terletak berdekatan pusat-pusat membelah utama dan a few places of attraction kat bandar ni.


  • The unique Hotel de Bangkok


Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana
Sumber : traveloka.com


Hasil carian imej untuk Hotel de Bangkok

Sumber : Free N Easy Travel



Juga mempunyai access yang mudah. Berdekatan Airport City Rail Link - Ratchaprarop Station dan Pratunam Market. Mudah untuk cari makanan.


  • The elegent W Hotel Bangkok

Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana
Sumber : True 5 Stars


Hotel-hotel Di Bangkok Dan 5 Perkara Yang Wajib Diketahui Sebelum Melancong Ke Sana
Sumber : Chris Travel Blog


Reka bentuk dan hiasan dalam hotel ni sangat moden dan vibrant, sesuai untuk mereka yang menghargai seni ;) Hotel kategori mewah ni berdekatan dengan Chong Nonsi metro rail station dan 5 km dari Pratunam Market.


2) Bersedia dengan gajet 


Dalam zaman teknologi yang serba canggih ni, gajet merupakan satu kemestian lebih-lebih lagi bagi traveler. Efa nasihatkan supaya korang bersedia (download) dengan aplikasi-aplikasi penting yang akan membantu korang di sana nanti seperti Waze/Google Map, apps arah kiblat dan waktu solat, dan apps kamus bahasa Thai. Tak dilupakan juga, kamera untuk rakam moment-moment best kat sana!

3) Hormat budaya dan adat orang 


Seperti kita sedia maklum, orang Thai sangat menitik beratkan adat dan budaya mereka. Sebagai orang luar, kita haruslah menghormati segala ritual atau kepercayaan mereka. Pakai pakaian yang sopan jika korang ingin melawat ke kuil-kuil di sana. Sleeveless top atau short pants sangatlah ditegah. Jangan suka-suka hati sentuh sami, especially yang perempuan. Menurut kepercayaan orang Thai, mereka dimestikan melakukan penyucian diri jika tersentuh perempuan. Jangan berlebihan dalam membuat ‘wai’. ‘Wai’ ialah gesture yang sering dilakukan oleh mereka untuk mengucapkan terima kasih, meminta maaf dan menyambut tetamu. Cukuplah sekadar membalas dengan senyuman atau tunduk sedikit untuk membalas gesture ini.

4) Pilih tempat makan 


Seperti di bandar-bandar yang lain, di sini juga agak sukar untuk memilih tempat makan yang betul-betul bersih. Jadi, hati-hati dalam membuat pilihan makanan agar korang tidak terkena keracunan! Pastikan korang tidak pergike kedai yang takde orang (mesti ada sebab kenapa kan). Dan yang paling penting sekali, don’t forget to carry plain water around or you’ll get dehydrated during the trip.

5) Hati-hati dengan Scam


Part ni perkara paling common tourist selalu kena. Jadi korang perlu hati-hati jika ada orang yang tiba-tiba baik dan offer untuk tunjukkan jalan atau bawak ke sesuatu tempat. Untuk lagi selamat, pastikan korang naiklah teksi bermeter atau guna sistem token untuk menaiki public transport. Cara ni paling efficient dan selamat dari sebarang penipuan.

So, Efa harap entri ini dapat membantu serba sedikit persediaan sebelum korang travel ke Bangkok. 5 perkara di atas korang wajib ambil tahu supaya travelling korang ke Bangkok akan menjadi kenangan paling manis dalam hidup korang.

Safe your jurney!!!!
Previous
Next Post »

2 Coretan

Click here for Coretan
14 October, 2016 ×

bestnya kak...lawa-lawa hotelnya :)

Reply
avatar
iffah hussin
admin
18 October, 2016 ×

Wahhh tq info ni... mmg ada berhajat nak ke sana nanti :)

Reply
avatar

Terima kasih kerana sudi tinggalkan komen anda di sini... ConversionConversion EmoticonEmoticon

Thanks for your comment